🚧 Litt Sophie | Unnskyld

Månedens bok

Litt Sophie bokomslag des 2020
Unnskyld
av Ida Hegazi Høyer
Jeg hadde aldri fått frysninger av en bok - før jeg leste Unnskyld.
Ida Hegazi fullsize Foto Svein Finneide 2

Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

Dette er en av de enkleste bøkene jeg har lest, og samtidig den vondeste. Jeg gleder meg til å høre om du tenker det samme når du har lest den!

Med «Unnskyld» vant forfatteren Ida Hegazi Høyer blant annet EU’s litteraturpris i 2015 og det er lett å skjønne hvorfor. Allerede når denne boken starter, vet du den kommer til å ende vondt. Det gjør den både trist, men også deilig å lese.

Unnskyld har en viss mystikk over seg. Jeg elsker måten den er skrevet på; at hovedpersonen, jeg-personen, skriver til mannen i sitt liv - omtalt som "du". Vi får aldri vite navnet på hovedpersonen, men det er en ung kvinne som forelsker seg i en ung mann. De flytter inn sammen nesten umiddelbart, er vilt forelsket og havner dypt inni en boble hvor bare den andre eksisterer. Det er forholdet, leiligheten, vin, brettspill, TV-serier, lange samtaler og sex. Til slutt finnes det ikke noe annet enn bare de to.

Men så begynner den unge kvinnen å lure på hvor godt hun egentlig kjenner kjæresten. Når lyver han? Når snakker han sant? Hva var det egentlig som skjedde da han var ung? Den historien han forteller som alltid endrer seg? Og hvor går han hver eneste dag? Det destruktive overtar det som en gang var godt.

Da jeg kom til de siste sidene av denne boken, hadde jeg høy puls. Jeg ville både kjappe meg gjennom teksten for å finne svaret, men samtidig ønsket jeg ikke at det skulle være over.

Husk å ikke bla rett til siste side. Jeg vil at du skal nyte veien dit. For den veien - den er magisk. Jeg vil faktisk insistere på at du ikke hopper til siste side. Det kan ødelegge leseropplevelsen og det uventede som kommer.

Jeg har lest masse bøker, men denne skiller seg fra alt annet. Nyt boken - om du feller en tåre eller får en frysning, blir jeg absolutt ikke sjokkert.

Om Ida Hegazi Høyer

Ida Hegazi Høyer (f. 1981) debuterte i 2012 med romanen Under verden. Siden har hun utgitt fem romaner og én novellesamling.

For romanene Under verden og Ut ble Høyer tildelt Bjørnson-stipendet 2014. For Unnskyld vant hun EU's litteraturpris 2015, og ble i tillegg nominert til Bokbloggerprisen. Samme året ble hun kåret til en av Norges ti mest lovende unge forfattere av Morgenbladet. Fortellingen om øde (2015) ble nominert til NRK P2-lytternes romanpris samt Årets beste bok av Natt & Dag.

Populære bøker
  • ene | barnet
  • ene | skissen
  • Under verden
  • Ut
  • Unnskyld
  • Fortelling om øde
  • Historier om trøst